GPS

Teknologin utvecklas ständigt, och om man vill hänga med i svängarna gäller det att man har en eller två mobila enheter. Kartor har använts sedan urminnestider, men GPS i mobilen är ingenting som man ens hade kunnat föreställa sig för bara några årtionden sedan. Huruvida man väljer att använda mobilen eller en karta för att orientera är helt upp till en själv, men det finns ingen tvekan om att mobilen gör processen smidigare. Man slipper nämligen att finna någon som vill springa ut och sätta upp kontroller åt en. Istället sköter mobilen utsättningen av kontrollerna genom sitt GPS system. Banan ritar man själv i mobilen, kontroller sätts automatiskt ut och man kan sedan springa rundan medan mobilen håller koll på var man är.

När man har nått fram till en av kontrollerna känner ens GPS automatiskt av det och bockar därefter av att man har klarat det första målet. Applikationen som man använder för orienteringen kan ställas in på två olika vis. Antingen kan man ta alla kontrollerna i ordning eller så får man själv välja vilken kontroll man vill hinna till först.

Kanske tänker man att det inte är särskilt roligt att åka iväg och orientera helt själv. Därför tillåter applikationen en att spela med flera andra personer genom att skapa en tävling. När alla har sprungit klart banan kan man ladda upp sina resultat så att man kan se vem som har vunnit. Roligare än så kan det inte bli.