Orienteringskor och kläder

Att ha de rätta kläderna för orientering står högt upp på listan av viktiga punkter att komma ihåg innan orienteringen startar. Såsom vi tidigare har nämnt äger orienteringar vanligtvis rum i skogar och på liknande platser där naturen regerar. Därför ska man tänka på att det lätt kan bli blött, lerigt, smutsigt och obekvämt. Ens kläder måste självklart klara av att hantera det här. Först av allt ska man på grund av detta alltid ha med sig ombyte om de kläder som man bär skulle bli alltför blöta eller smutsiga. Man vill ju inte bli förkyld eller drabbas av andra otrevligheter på grund av genomsura kläder.

Hur bör då de kläder som man bär se ut? Man ska aldrig ta på sig någonting som är ömtåligt eller svårt att gå i. Man får räkna med att kläderna kan slitas ut eller fördärvas under orienteringen. Dessutom ska man tänka på att alltid bära byxor som täcker ens ben. Det kan finnas taggbuskar, nässlor eller annan terräng som kan skada bara ben.

Det finns ingen specifik utrustning som man är tvungen att bära när man ger sig ut på orientering, men ett par rejäla gympaskor är alltid ett plus. Så länge kläderna täcker mestadels av kroppen, är enkla att jogga i och inte är ömtåliga behöver man inte oroa sig för att man inte har de rätta kläderna. Om man dock vill vara riktigt förberedd är det möjligt att köpa så kallade orienteringsskor som har dubbar av metall i sulorna. Med hjälp av dessa får man bättre fäste när man joggar eller går. Om det är mörkt kan även en pannlampa komma väl tillhands.

Det är viktigt att man har bra skor när man springer i skog och mark, annars är det lätt att man skadar sig fötter och hälar. Hälsporre är en vanlig skada man kan drabbas av. Ni kan läsa mer om hälsporre här.

Söker ni hälsporre inlägg hittar ni det här.